Site icon TINAHA.PL

Dlaczego warto jeść ryby? #karpiujemy

Choć mojemu blogowi daleko do kulinarnego, to kto śledzi mnie na bieżąco np. w social mediach to doskonale wie, że uwielbiam gotować. Staram się, aby w mojej codziennej diecie było odpowiednio dużo warzyw, owoców i ryb, które są źródłem niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Nie bez przyczyny mówi się – jedz ryby codziennie, ale pewnie niewielu z was tak naprawdę wie, dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?

Jednym z zaleceń zdrowego odżywiania jest spożywanie dużej ilości ryb, ponieważ te zawierają cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Dlaczego są takie ważne? Kwasy Omega 3 znajdujemy w dużych ilościach w rybach, natomiast Omega 6 przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Obydwa rodzaje są dla nas równie ważne oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Istotne jest również ich spożycie z zachowaniem odpowiedniej proporcji wynoszącej 1:4. Niestety przez małą ilość jedzonych ryb i nadmierną tłuszczów roślinnych ta proporcja jest u nas mocno zachwiana i wynosi średnio 1:9. Stąd tak ważne jest wprowadzenie ryb do naszej diety minimum 2 razy w tygodniu. Dieta bogata w ryby w pozytywny sposób wpływa również na budowanie odporności, co jest niezwykle ważne szczególnie obecnie.

Kwasy Omega 3 – dlaczego są ważne?

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są dla organizmu niezbędne, a jednocześnie on sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Muszą one zostać dostarczone w diecie. Kwasy zawarte głównie w rybach pełnią wiele funkcji m.in: obniżają stężenie triglicerydów we krwi, normalizują ciśnienie tętnicze, działają przeciwzakrzepowo, a także mogą hamować rozwój choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca. Dzienna ilość zapotrzebowania na tłuszcze Omega 3 u dorosłego człowieka to 250 mg.

Jakie ryby warto jeść?

Przede wszystkim warto wybierać świeże ryby, najlepiej nieprzetworzone. Najlepiej wybierać sklepy, w których mamy gwarancję, że ryby pochodzą ze świeżej dostawy. Rybie mięso jako jedyne warto jeść najbardziej, gdy jest tłuste. Wówczas mają nie tylko największą wartość energetyczną, ale też zawierają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich: halibut, łosoś, karp, szprotka, śledź, makrela i jesiotr. Niestety wędzenie ryb dostarcza zamiast drogocennych składników, chemię i sztuczne aromaty. Podobnie popularne rybne sałatki albo pasty kanapkowe zawierają na ogół niewiele mięsa.

Dlaczego warto jeść karpia?
Akcja #karpiujemy

Jedną z najmniej docenianych ryb, która kojarzy się wyłącznie ze świętami jest karp. Warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jego mięso składa się z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Karp jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Jedzony regularnie poprawia pamięć oraz pracę serca, jak również wpływa za zwiększenie odporności organizmu, co obecnie jest bardzo istotne. Świetnie sprawdzi się na obiad, ponieważ jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Warto wybrać karpia z pewnego źródła i upewnić się czym był karmiony. Kupując karpia najlepiej wybierać nieduży okaz – ok 1,5-2 kg, bo większe zwykle są karmione antybiotykami.

Podsumowując ryby warto, a nawet należy jeść regularnie, minimum 2 razy w tygodniu. Ważne aby wybierać te ryby, które mają najwięcej kwasów tłuszczowych Omega 3 jak również, te nam smakują nam najbardziej.

Jestem ciekawa, jakie ryby lubicie najbardziej?

XOXO